Itt az IMAGINE!

Elérhetővé vált az Imagine, amely a Logo nyelvi környezet új generációja. Olyan diákoknak és tanároknak készült, akik szívesen végeznének széleskörű tevékenységeket, amelyekbe például a web-szerkesztés és multimédiás alkalmazások létrehozása egyaránt beletartozik. 


 


 

A Logo egy programozási nyelv és oktatási filozófia is egyben. Anyanyelvi utasításai, azok egyszerű szerkezete és a Teknőc megszemélyesíthetősége miatt elég fiatal korban elsajátítható a használata. Alkalmazási filozófiája a modellezésen alapul, melynek során a tanulók saját elképzeléseiknek megfelelően építik fel modelljeiket és javítanak azokon a rendszer viselkedését megtapasztalva. Így a felfedező tanulás és a konstruktivista pedagógia egyesítésével az aktív tanulás folyamata jóval eredményesebb lesz.

 

A magyar Imagine és annak Logo programozási nyelve ideális környezetet biztosít az előbbiek alkalmazására, mindezek mellett fejlett programozási felületet nyújt haladók számára is. Így a közoktatás teljes keresztmetszetén jól alkalmazható. Mivel oktatási célokra ingyenesen letölthető, a létrehozott munkák (alkotások, játékok, oktatóprogramok) szabadon cserélhetnek gazdát, ezzel gazdagítva mások felfedező és kollaboratív tanulását is.

 

Könczöl Tamás

igazgató
Sulinet Programiroda
 


Az IMAGINE Logo országlicenszét az Educatio KHT megvásárolta az NFT HEFOP 3.1.1-es központi Program keretében, így az ingyenesen elérhetővé vált minden magyar nyelvű oktatási intézmény számára,  tanároknak és diákoknak egyaránt.

 


Az Imagine szerzői rendszer

Az Imagine a Logo nyelvi környezet új generációja, amely egyben multimédiás szerzői környezet is. Olyan diákoknak és tanároknak készült, akik szívesen végeznének olyan széleskörű tevékenységeket, mint:

A rendszer készítői (Andrej Blaho, Ivan Kalas, Péter Tomcsányi, Lubomír Salanci) a Pozsonyi Comenius Egyetemen dolgoznak. Az ő nevükhöz fűződik a méltán népszerű Comenius Logo környezet elkészítése is.  A rendszer lokalizálása az ELTE TEAM laborban készült.

 

Az Imagine végső célja, hogy ellássa a tanulókat, tanárokat és fejlesztőket egy igazán érdekfeszítő általános eszközzel a tanuláshoz. Objektumorientált struktúrát ötvöz a hagyományos Logoval,  amely olyan kifejezésekkel teszi lehetővé  a tanulást, fejlesztést és munkát, mint amilyenekben amúgy is gondolkodunk, azaz objektumokkal és a velük kapcsolatos akciók fogalmaival.

 

Az elkészült alkalmazásokat úgy is elmenthetjük, hogy az a legelterjedtebb  webes böngészőprogramokban (Internet Explorer, Mozilla, Firefox, Opera) is megtekinthető legyen. Ehhez csak egy ingyenesen elérhető plugin telepítésére van szükség. Az IMAGINE előnye, hogy képes önállóan futtatható EXE állományok előállítására is.

 

Az Imagine szerzői rendszer önálló grafikai alkalmazást is tartalmaz, amely Logomotion névre hallgat.

 

A LogoMotion egy nagy tudású (bittérképes) kép- és animációszerkesztő.

 

Az Imagine-nel együttműködve a LogoMotion segít a képsorok létrehozásában és módosításában, amelyek azután teknőcök (szereplők)  alakjaként használhatók. Ezen kívül a LogoMotion lehetővé teszi Windows bitmapek létrehozását és/vagy szerkesztését is, melyek pedig háttérképként szolgálhatnak az Imagine-ben, vagy akár az Imagine környezeten kívül is.

 

Számos eszközt biztosít a következő tevékenységekhez is:

 

A Logomotion program egyedülálló animációs lehetőséget tartogat. Egyszerűen készíthetünk olyan animációkat, amelyek eltérő fázisokat jelenítenek meg attól függően, hogy az adott szereplő milyen irányban halad.

 

Akár mi magunk is rajzolhatunk animációkat, de az internetről letöltött animált GIF állományokat is átalakíthatjuk ebbe a speciális formátumba.

 

A rendszer 14 demoalkalmazást,  850 multimédiás elemet (képet, háttérképet, hangot, videót) tartalmaz, ezen kívül részletes, magyar súgóval rendelkezik.

 

A rendszerhez készült egy kezdő felhasználói munkafüzet is, az Imagine varázslatos világa címmel, amely lépésről lépésre vezeti be a tanulókat a rendszer használatába. Ez a telepített rendszer munkafüzet könyvtárában található, pdf formátumban.

 

Ezen kívül a Sulinet Digitális Tudásbázisban hamarosan elérhetővé válik az a tananyag is, amely az IMAGINE rendszer segítségével vezeti be a diákokat az Elektronikus írásbeliség  rejtelmeibe.

 

 

Köszöntünk a IMAGINE portálAz IMAGINE  rendszerről még több információt találhatunk a termék hivatalos weboldalán, az IMAGINE portálon (http://imagine.elte.hu/).

 


 

A portál felülete

 

A portálon megtaláljuk a rendszer részletesebb ismertetőjét, sőt a használatához is kapunk segítséget.

 

Ízelítőként számos mikrovilág webes verzióját is megnézhetjük, amelyekre akár szavazhatunk is. A Galériába saját munkánkat is feltölthetjük, amely egyaránt lehet kép, vagy Imagine alkalmazás. Az így elérhető munkákra a portál látogatói szavazhatnak is.

 

Nagyon fontos, hogy az Imagine mikrovilágok webes böngészőprogramban történő megjelenítéséhez szükséges plug-int is innen tudjuk letölteni. A termék használatával kapcsolatos kérdéseket, tapasztalatokat a rendelkezésre álló fórumokban lehet megvitatni.

 

A portál egyes funkcióinak eléréséhez regisztrálnunk kell magunkat. A regisztráció ingyenes.

 

Jó felhasználást kívánunk mindenkinek!

 

Ajánlott linkek